• ATLETIKA  je paraolimpijski sport od 1960. godine. Sport nudi širok spektar natjecanja i događanja, a otvoren je za muške i ženske sportaše u svim vrstama invaliditeta. Sportaši se natječu prema svojoj funkcionalnoj klasifikaciji.
  Paraolimpijskim programom obuhvaćene su discipline; trkačke discipline: sprint (100m, 200m, 400m), srednje staze (800m, 1,500m), duge staze (5,000m, 10,000m), štafete (4x100m, 4x400m); na cesti: maraton, skakačke discipline: skok u dalj, skok u vis, troskok, bacačke discipline: kugla, koplje, disk; višeboj: petoboj. Osim paralimpijskih disciplina, u atletici je popularno i bacanje čunja. Klase su podijeljene prema vrsti i stupnju invaliditeta (poteškoće s vidom, niski rastom, cerebralnom paralizom, amputacije, osobe s intelektualnim poteškoćama…).
 • BOĆANJE je paraolimpijski sport do 1984. godine. Boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno – profesionalno ‘baviti’ isključivo osobe sa najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100% tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg). Boćanje se dijeli na 4 paraolimpijske kategorije; – BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), – BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), – BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), – BC4 (najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno). Postoji i ‘ne-paraolimpijska’ kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.
 • PLIVANJE Plivanje je paraolimpijski sport od 1960. Muški i ženski natjecatelji se klasificiraju po funkcionalnim sposobnostima za prakticiranje svake discipline: slobodni stil, leđno, leptir, prsno i mješovite discipline. Sportaši mogu imati tjelesna, vidna ili intelektualnih oštećenja. Proteze ili pomagala nisu dozvoljena u bazenu. Slijepi i slabovidni plivači se natječu uz pomoć pratitelja. Plivač može nastupiti samo u klasi u kojoj je klasificiran.
 • BICIKLIZAM – HAND BIKE je paraolimpijski sport od 1988. godine. Takmičenja se u potpunosti izvode prema pravilima Međunarodne biciklističke federacije (UCI).
  Takmičenja se odvijaju na stazama i putevima, discipline su pojedinačne ili timske, a takmiče se muškarci i žene. Sport je namijenjen za sportaše i sportašice sa svim vrstama invaliditetom.
  Biciklizam Hand bike dijeli se na tri vrste natjecatelja, prema vrsti invaliditeta; – natjecatelji sa motoričkim invaliditetom, – natjecatelji oboljeli od cerebralne paralize i slijepi i slabovidni natjecatelji.
 • JEDRENJE je paraolimpijski sport od 2000 godine, a rasprostranjen je u više od 70 svjetskih zemalja. Jedrenje je muško ženski sport, dostupan svim osobama s tjelesnim invaliditetom. Klasifikacija sportaša s invaliditetom vrši se na osnovu 4 parametra: stabilnost, funkcionalnost ruku, mobilnost i vid.
 • STRELJAŠTVO je paraolimpijski sport od 1976. godine. Takmičenja se održavaju u muškoj, ženskoj i mješovitoj konkurenciji. Postoje i timska takmičenja, ali ona za sada nisu uključena u program Paraolimpijskih igara.
 • STOLNI TENIS je paraolimpijski sport od 1960. godine. Natjecanja u stolnom tenisu odvijaju se u kolicima ili u stojećem stavu.
 • ŠAH nije paraolimpijski sport. Igra se pojedinačni i ekipno. U Hrvatskoj se igraju šahovske lige i organiziraju se državno, ekipno i brzopotezno prvenstvo Hrvatske. Na međunarodnom planu organiziraju se Europska i Svjetska prvenstva, te takozvane Olimpijske igre za slijepe i slabovidne.
 • PIKADO nije parolimpijski sport. Pikadom se natjecateljski bave slijepe i slabovidne osobe. Natjecanja organizira Hrvatski športski savez slijepih. Natjecatelji se natječu u dvije kategorije: B1 slijepi i B2 s mali ostatkom vida. Aparati za slijepe su opremljeni dodatno sa zvukom i govorom, a display ima veće brojke zbog slabovidnih igrača. Linija bacanja reljefno je označena. Pikadom se rekreativno bave i druge osobe s različitim invaliditetima koji igraju na standardnim aparatima.
 • REKREACIJA je vrsta sporta kojim sve zainteresirane osobe mogu zadovoljavati svoje potrebe za očuvanjem, održavanjem, poboljšanjem i unapređenjem psihofizičkih sposobnosti i zdravlja, odnosno ‘obogatiti’ slobodno vremena tjelesnim vježbanjem i sportskim aktivnostima.