Početna O nama Klubovi članovi Rezultati Mediji o nama Galerija Kontakt

KLUBOVI ČLANOVI

  1. Atletski klub osoba s invaliditetom 'Medulin'
  2. Atletski klub za osobe s invaliditetom 'Spektar'
  3. Boćarski klub osoba s invaliditetom Istarske županije 'Istrijana'
  4. Plivački klub 'Plima' za osobe s invaliditetom Istarske županije
  5. Planinarsko rekreativni klub slijepih Istarske županije
  6. Sportsko društvo paraplegičara Pula
  7. Športska udruga slijepih 'Učka'

SPORTOVI KLUBOVA ČLANICA ZAJEDNICE


Atletika je paraolimpijski sport od 1960. godine. Sport nudi širok spektar natjecanja i događanja, a otvoren je za muške i ženske sportaše u svim vrstama invaliditeta. Sportaši se natječu prema svojoj funkcionalnoj klasifikaciji.
Paraolimpijskim programom obuhvaćene su discipline; trkačke discipline: sprint (100m, 200m, 400m), srednje staze (800m, 1,500m), duge staze (5,000m, 10,000m), štafete (4x100m, 4x400m); na cesti: maraton, skakačke discipline: skok u dalj, skok u vis, troskok, bacačke discipline: kugla, koplje, disk; višeboj: petoboj. Osim paralimpijskih disciplina, u atletici je popularno i bacanje čunja.
Klase su podijeljene prema vrsti i stupnju invaliditeta (poteškoće s vidom, niski rastom, cerebralnom paralizom, amputacije, osobe s intelektualnim poteškoćama...).

Boćanje je paraolimpijski sport do 1984. godine. Boćanje za osobe s invaliditetom dvoranski je jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno - profesionalno 'baviti' isključivo osobe sa najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa 100% tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg).
Boćanje se dijeli na 4 paraolimpijske kategorije; - BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), - BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), - BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu), - BC4 (najzahtjevnija i najzastupljenija kategorija namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta (distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija…) koji boćaju samostalno).
Postoji i 'ne-paraolimpijska' kategorija BC5, namijenjena osobama s invaliditetom, bez obzira na njihov stupanj i vrstu tjelesnog oštećenja.

Plivanje je paraolimpijski sport od 1960. Muški i ženski natjecatelji se klasificiraju po funkcionalnim sposobnostima za prakticiranje svake discipline: slobodni stil, leđno, leptir, prsno i mješovite discipline.
Sportaši mogu imati tjelesna, vidna ili intelektualnih oštećenja. Proteze ili pomagala nisu dozvoljena u bazenu. Slijepi i slabovidni plivači se natječu uz pomoć pratitelja. Plivač može nastupiti samo u klasi u kojoj je klasificiran.

Biciklizam je paraolimpijski sport od 1988. godine. Takmičenja se u potpunosti izvode prema pravilima Međunarodne biciklističke federacije (UCI).
Takmičenja se odvijaju na stazama i putevima, discipline su pojedinačne ili timske, a takmiče se muškarci i žene. Sport je namijenjen za sportaše i sportašice sa svim vrstama invaliditetom.
Biciklizam Hand bike dijeli se na tri vrste natjecatelja, prema vrsti invaliditeta; - natjecatelji sa motoričkim invaliditetom, - natjecatelji oboljeli od cerebralne paralize i slijepi i slabovidni natjecatelji.

Jedrenje je paraolimpijski sport od 2000 godine, a rasprostranjen je u više od 70 svjetskih zemalja. Jedrenje je muško ženski sport, dostupan svim osobama s tjelesnim invaliditetom. Klasifikacija sportaša s invaliditetom vrši se na osnovu 4 parametra: stabilnost, funkcionalnost ruku, mobilnost i vid.

Streljaštvo je paraolimpijski sport od 1976. godine. Takmičenja se održavaju u muškoj, ženskoj i mješovitoj konkurenciji. Postoje i timska takmičenja, ali ona za sada nisu uključena u program Paraolimpijskih igara.

Stolni tenis je paraolimpijski sport od 1960. godine. Natjecanja u stolnom tenisu odvijaju se u kolicima ili u stojećem stavu.

Šah nije paraolimpijski sport. Igra se pojedinačni i ekipno. U Hrvatskoj se igraju šahovske lige i organiziraju se državno, ekipno i brzopotezno prvenstvo Hrvatske. Na međunarodnom planu organiziraju se Europska i Svjetska prvenstva, te takozvane Olimpijske igre za slijepe i slabovidne.

Pikado nije parolimpijski sport. Pikadom se natjecateljski bave slijepe i slabovidne osobe. Natjecanja organizira Hrvatski športski savez slijepih. Natjecatelji se natječu u dvije kategorije: B1 slijepi i B2 s mali ostatkom vida. Aparati za slijepe su opremljeni dodatno sa zvukom i govorom, a display ima veće brojke zbog slabovidnih igrača. Linija bacanja reljefno je označena. Pikadom se rekreativno bave i druge osobe s različitim invaliditetima koji igraju na standardnim aparatima.

Rekreacija je vrsta sporta kojim sve zainteresirane osobe mogu zadovoljavati svoje potrebe za očuvanjem, održavanjem, poboljšanjem i unapređenjem psihofizičkih sposobnosti i zdravlja, odnosno 'obogatiti' slobodno vremena tjelesnim vježbanjem i sportskim aktivnostima.